Ευεξία Γέλιου Συμπληρωματική Μέθοδος Πρόληψης

Ηλίας
Κουμπούνης

ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΓΕΛΙΟΥ

 

Τα λεξικά περιγράφουν την ευεξία ως «η καλή κατάσταση της υγείας».

Πόσο υποκειμενικό ή αντικειμενικό όμως είναι αυτό; Τελικά να κάνω αυτό ή το άλλο; Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι το καλύτερο για μένα; Η απάντηση είναι πολύ απλή από την στιγμή που μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, μόνο διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στα μέτρα μας. Πώς νοιώθω τώρα; Πονάω; είμαι σφιγμένος; νοιώθω μελαγχολία, θλίψη, λύπη; Τι μπορώ να κάνω τώρα, με αυτό που αισθάνομαι; Τι εναλλακτικές επιλογές έχω; Μία από τις πιο γνώριμες προσεγγίσεις, είναι το γέλιο.Το φυσικό αντίδοτο του οργανισμού, από τα πρώιμα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας.

 

ευεξία γέλιου
Image Credit By Hara Sklika

 

Το γέλιο είναι η αυθόρμητη έκφραση ευχάριστης διάθεσης που εκδηλώνεται με συσπάσεις των μυών του προσώπου, κυρίως στην περιοχή του στόματος και συνοδεύεται συνήθως από ηχηρές εκπνοές. Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, εκφραζόμασταν μέσα από το κλάμα, το γέλιο, τον αυθορμητισμό, το παιχνίδι και την περιέργεια για τον κόσμο. Ερωτήσεις για κάθε τι που θέλαμε να μάθουμε. Εξερεύνηση, εστίαση σε οτιδήποτε μας κινούσε την περιέργεια και... βαθιές αναπνοές. 

Μας αποκαλούσαν χαζοχαρούμενα. Γνωστή και η έκφραση "χαζό παιδί, χαρά γεμάτο" η οποία χρησιμοποιείται συνήθως με περιπαικτική διάθεση για να χαρακτηρίσει ανθρώπους που είναι εύθυμοι και γελαστοί, περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ποιό ορίζεται όμως ως "συνηθισμένο" στην εποχή μας; Μήπως, η σοβαροφάνεια πίσω από τις δήθεν μάσκες, της επιτηδευμένης σοβαρότητας; Το γέλιο, με πολύχρωμες γιρλάντες γελοιότητας; Φυσικά,Το γέλιο δεν έχει σχέση με τα παραπάνω. Είναι σοβαρή υπόθεση και επειδή είναι το πλέον δυνατό αντίδοτο σε κάθε μορφή θλίψης, λύπης και στεναχώριας, επιλέγουμε να γελάσουμε, επειδή μπορούμε. 

Το έχουμε μέσα μας, παρέα με την χαρά, την ικανοποίηση, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, την διασκέδαση, την έμπνευση, την γαλήνη, την ελπίδα, το δέος και την υπερηφάνεια που είναι τα δέκα θετικά συναισθήματα με βάση την προσέγγιση του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας. 

Τελικά, η ευεξία μέσω του γέλιου αποτελεί μια βασική προληπτική στάση, σε αντιδιαστολή με κάθε τι μίζερο και καταθλιπτικό.

Επιλέγω να γελάσω, επειδή μπορώ. Και "αν δεν μπορώ"... εφευρίσκω τρόπους να γελάσω.

 

Δείτε το βίντεο με το mini workshop της ομάδας του nevronas.gr και του Ηλία Κουμπούνη 

 

Γράφει: ο Ηλίας Κουμπούνης (Εμψυχωτής Ευεξίας Γέλιου)

23/11/2017