Ειδική Αγωγή: «Τι κάνατε για μένα Μπαμπά και Μαμά;»

 

ειδική αγωγή κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας

 

 

Το μέλλον ανήκει μόνο σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να το αλλάξουν…

 

Κι ένιωσα την ευλογία παρευρισκόμενος, χθες (σ.σ.23/3), στην ενημέρωση γονέων και θεραπευτών για τις πρόσφατες αλλαγές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Ειδική Αγωγή, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου, πως βρίσκομαι μεταξύ ηρώων!


Ηρώων γονέων που παλεύουν και πασχίζουν παρόλες τις δυσκολίες και τις αδικίες της ζωής να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους, μια παρακαταθήκη, έτσι για να μην γυρίσουν αύριο και τους πουν: «Τι κάνατε για μένα μπαμπά και μαμά;».

Και ηρώων θεραπευτών που δίνουν ότι καλύτερο έχουν με την επιστημονικότατη προσέγγισή τους και το ανθρώπινο στοιχείο τους, απέναντι στα παιδιά που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν δεξιότητες και να γίνουν πιο λειτουργικά, πιο αυτόνομα, έτσι ώστε να«επιβαρύνουν» λιγότερο την κοινωνία και τους ανθρώπους που θα τους φροντίζουν μεθαύριο, όταν οι γονείς τους θα έχουν φύγει μακριά…


Πραγματικά συγκινητικές οι στιγμές και οι αφηγήσεις των γονέων, μυσταγωγική ατμόσφαιρα με το πέπλο της αλήθειας και της αξιοπρέπειας να σκεπάζει την αίθουσα. Νιώθω πολύ τυχερός που ήμουν εκεί, μαζί τους.

Σε μια κοινωνία που βυθίζεται στη λήθη και στην καμαρίλα των υποσχέσεων και των φρούδων ελπίδων, τις οποίες εκστομίζουν οι μεγαλοπατέρες-πατριδοκαταλύτες που πλουτίζουν στις πλάτες μας κι εμείς μένουμε απλοί θεατές να υπομένουμε κι άλλο το σφίξιμο της θηλιάς που φέρουμε στον τράχηλο, χθες όμως φάνηκε πως υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!!!

 

 

ενημέρωση γονέων και θεραπευτών για τις πρόσφατες αλλαγές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Ειδική Αγωγή

 

 

"Κάτι όμορφο γεννιέται"

Μια «Φιλική Εταιρία» γεννιέται εδώ και καιρό και μυεί ολοένα κι άλλους αγωνιστές που ορκίζονται ότι θα δώσουν το αίμα τους, μέχρι να ελευθερώσουν τις πανανθρώπινες αξίες και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα ΑμεΑ σε αυτήν τη χώρα.

Πλησιάζει η ώρα του μεγάλου ξεσηκωμού! Η συσπείρωση δυνάμεων των γονέων, θεραπευτών και ανθρώπων που εγκολπώνονται ως απλοί στρατιώτες στον μεγάλο αγώνα είναι γεγονός.
Η αρχή έγινε πριν λίγο καιρο, στην Καλαμάτα, με την πρωτοβουλία της μητέρας ΑμεΑ και αγωνίστριας κ. Μαρίας Λευτάκη, η συνέχεια πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο, με πρωτοβουλία της εργοθεραπεύτριας κ.Ελίζας Μάγκλαρη. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο στον Πειραιά κι έπεται συνέχεια…

Στο πάνελ βρέθηκαν δύο από τους ήρωες γονείς -όπως ανέφερα παραπάνω- οι οποίοι αφού ενημέρωσαν με ένα ιστορικό δράσεων, συζητήσεων και επισκέψεων σε αρμοδίους φορείς και πρόσωπα, τα οποία έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής, στην συνέχεια κατέγραψαν προτάσεις και απάντησαν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων. Ο λόγος για την κ. Δήμητρα Κοκκίνου και τον κ. Νεκτάριο Βεντούρη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν τα παιδιά μας χωρίς θεραπείες, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Βλέπουν τα παιδιά μας ως αριθμούς και απλούς κωδικούς, δεν θα τους το επιτρέψουμε αυτό» είπε μεταξύ άλλων από το βήμα η κ. Κοκκίνου, ενώ ο κ. Βεντούρης σχολίασε: «Είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού και την εξέλιξή του η πρώιμη παρέμβαση. Χρειαζόμαστε πολλούς γονείς μαζί μας προκειμένου να κινηθούμε μαζικά».

 

 

ενημέρωση γονέων και θεραπευτών για τις πρόσφατες αλλαγές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Ειδική Αγωγή

 

 

Επίσης στον συντονισμό και στην ενημέρωση στο πάνελ βρέθηκαν το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου των Θεραπευτών και πρώην πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών μονάδων Α’ Βάθμιας φροντίδας κ. Μαριάννα Ευαγγελίου και ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. (Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών) κ. Παναγιώτης Μπούρος.

Δύο ανήσυχα και ενσυνείδητα πνεύματα που διαβλέπουν την καταστροφή που έρχεται, σε ότι αφορά την Ειδική Αγωγή, και δίνουν κάθε ικμάδα δυνάμεων στον καθημερινό αγώνα της διεκδίκησης δικαιωμάτων για την ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ: «Μας πίεσαν από το υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να υπογράψουμε διάφορες συμβάσεις που μας πλάσαραν χωρίς μελέτες, χωρίς διασφάλιση δικαιωμάτων, λευκή επιταγή και πλήρη υποταγή στις ορέξεις τους. Οι 3 μήνες με τον νέο ΕΚΠΥ που θα μείνουν κενοί, θα πρέπει να πληρωθούν από τους γονείς ή να σταματήσουν τις θεραπείες των παιδιών τους. Αυτό δεν έχει βγει επίσημα κάποιος αρμόδιος να τους το πει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρος, ενώ η κ. Ευαγγελίου είπε πως: «Τον ρόλο της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ η οποία “κοιτάζει” αποστασιοποιημένα…τα πράγματα και δεν ενεργεί, τον υποκαθιστούν οι γονείς με τις ενέργειές τους. Ο προϋπολογισμός για φέτος για την Ειδική Αγωγή είναι στα 65,5 εκ. ευρώ με κόψιμο 40% επισήμως από τον προηγούμενο. Χωρίς καμία επιδημιολογική μελέτη, χωρίς στοιχεία που να τον δικαιολογούν. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί».

 

"Η απόφαση"

Ο κύβος ερρίφθη, από την πρόταση ενός, αγανακτισμένου, γονέα που βρήκε σύμφωνους όλους: «Μαζικά ασφαλιστικά μέτρα από όλους μας και μετά προχωράμε σε αγωγές ατομικές σε όλους αυτούς που βάζουν εμπόδια». Ένας άλλος γονέας παρατήρησε: «Όταν αυτά τα παιδιά, μεθαύριο, δεν θα βγουν λειτουργικά και δεν θα μπορούν να είναι αυτόνομα, να εργάζονται και να προσφέρουν στην κοινωνία, θα κοστίσουν πιο πολλά στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κ. Αλεξίου Πηνελόπη (γονέας ΑμεΑ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι επόμενοι θα βρουν πρόσφορο έδαφος και τα πράγματα έτοιμα από τους προηγούμενους και θα συνεχίσουν τις περικοπές», ενώ ο κ. Γιάννης Φελουκατζής (Εργοθεραπευτής) επεσήμανε τις παθογένειες και την προχειρότητα που διέπει το σύστημα: «Άχρηστη η ελεγκτική επιτροπή, δεν θα αξιολογήσουν ποτέ το παιδί. Αν ήθελαν πραγματικά και ουσιαστικά να ελέγξει κάποιος τα παιδιά θα έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο. Γίνεται πλιάτσικο και ασυδοσία στα ειδικά σχολεία που δεν εφαρμόζουν εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα στα παιδιά», ενώ ένας ακόμη γονέας κατήγγειλε το θράσος και την μη ενημέρωση των υπαλλήλων στα δημόσια ταμεία οι οποίοι κατηγορούν τον θεραπευτικό κλάδο: «Φταίνε οι θεραπευτές που δεν κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρείστε τόσο καιρό».

Τέλος, η κ. Ελίζα Μάγκλαρη τόνισε πώς: «Είμαι 30 χρόνια θεραπεύτρια τα 20 στο εξωτερικό, γίνονται εσκεμμένες καθυστερήσεις πληρωμών/αποζημιώσεων θεραπειών. Να συσπειρωθούμε όλοι μαζί, θεραπευτές και γονείς. Είμαστε 50 χρόνια πίσω στην Ειδική Αγωγή από τα άλλα κράτη».

 

"Έπεσε η πρώτη φωτιά"

Αδέλφια ή «πρώτη φωτιά» έπεσε, το γένος αρχίζει και νικάει σιγά σιγά, διεκδικεί, αφυπνίζεται…σήμερα είμαστε λίγοι, μα αν δουν ότι κάτι γίνεται αύριο θα έρθουν περισσότεροι.

Στο χέρι μας είναι, εμείς έχουμε τα πινέλα, ας διαλέξουμε τα χρώματα και ας ζωγραφίσουμε τον παράδεισό, έναν επίγειο για αυτά τα παιδιά που έχουν εξασφαλίσει από τώρα μια θέση στον μελλοντικό.

Για να μην γυρίσει κανένα -αύριο- να σας πει: «Τι έκανες για μένα μπαμπά και μαμά, τι διεκδίκησες;»!

 

Tips που μας άρεσαν

• Ήρθαν γονείς από την άλλη άκρη του λεκανοπεδίου Αττικής με τα ΜΜΜ και δεν λογάριασαν χρόνο και ταλαιπωρία προκειμένου να ενημερωθούν και να συστρατεύσουν τις δυνάμεις τους με τους υπολοίπους.
• Γεννήθηκε ελπίδα και κάτι όμορφο που θα έχει συνέχεια!
• Γονείς γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν απόψεις, προβληματισμούς και email…
• Θεραπευτές, ενώθηκαν με το κοινό μέτωπο που εναντιώνεται στην «ασύμμετρη απειλή».

 

Μετά τιμής
Νικόλας Τζαβάρας
 

Ευχαριστούμε τον Νικόλα Τζαβάρα για την δημοσίευση του κειμένου του.

 

Διαβάστε ακόμη...

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Περισσότερα νέα Συλλόγων - Φορέων - ΜΚΟ

 

 

25/03/2019