Ρούχα... για όλους

Νίκος Παγίδας
Νίκος
Παγίδας

Εργοθεραπευτής, μέλος της ομάδας του nevronas.gr


Πολλές φορές όταν χρειάζεται να σκεφτούμε μια λύση για κάποια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, βραχυκυκλώνουμε και απογοητευόμαστε. Αν όμως δούμε καθαρότερα την κατάσταση και την κατανοήσουμε, τότε θα καταλάβουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε το πρόβλημα μας. Η ιστορία της Lauren Thierry (Λόρεν Τιερύ), μητέρας ενός αυτιστικού παιδιού, του Liam (Λίαμ), είναι διδακτική για το πως θα πρέπει να προσεγγίζουμε κάθε τι που θεωρούμε ότι μπαίνει ''εμπόδιο'' στη ζωή μας.

 

 Lauren Thierry

 

Αυτό που θέλει περισσότερο από όλα, η Thierry για τον Liam, είναι να καταφέρει να αυτονομηθεί στην καθημερινότητά του. Μια βασική δυσκολία που αντιμετώπιζε ο γιος της ήταν ότι δεν μπορούσε να ντυθεί μόνος του. Ο Liam, παρότι κάνει εργοθεραπεία, συνέχιζε να έχει δυσκολία στη χρήση κουμπιών, φερμουάρ, αλλά και στο να αναγνωρίζει το μπρος – πίσω, στα ρούχα. Η μητέρα του αποφάσισε να δράσει αμέσως, σκεπτόμενη ότι δεν θα βρίσκεται για πάντα δίπλα του για να τον βοηθάει.

Σκέφτηκε και αποφάσισε να βάλει το σχέδιό της σε εφαρμογή αμέσως, για να βοηθήσει, όχι μόνο τον Liam, αλλά και άλλους που έχουν παρόμοιες δυσκολίες. Δημιούργησε την Independence Day Clothing. Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας, λίγο διαφορετικά... Η IDC σχεδιάζει ρούχα που μπορούν να φορεθούν από όλους, όμως η κεντρική ιδέα βασίζεται στις ανάγκες που έχουν άτομα με νοητικές ή σωματικές δυσκολίες.

Τα ρούχα είναι φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει μπρος – πίσω, μέσα – έξω. Δεν υπάρχουν κουμπιά και φερμουάρ, για να διευκολύνονται όσοι έχουν δυσκολία στη λεπτή κίνηση και στο συντονισμό των κινήσεών τους. Δεν υπάρχουν ταμπελάκια και ραφές, για να μην ''ενοχλούνται'' όσοι εμφανίζουν αισθητηριακά θέματα. Ο σχεδιασμός είναι μοντέρνος, τα χρώματα και τα μοτίβα αισθητικά όμορφα. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι απαλά και μαλακά.

 

 

 

Μια ακόμα καινοτομία στο σχεδιασμό αυτών των ρούχων, είναι η πρόβλεψη  χώρου για να εφαρμόζει GPS. Με αυτό τον τρόπο γονείς και εκπαιδευτές, έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν  που βρίσκονται τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν την τάση να απομακρύνονται.

Τα ρούχα της Thierry, απευθύνονται όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το ντύσιμό τους. Αυτά που προβλέπουν τη θέση για το GPS, μπορούν να φορεθούν και από άτομα με άνοια.

Στο μέλλον η εταιρεία προσβλέπει σε χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσει να παράγει τα σχέδια που έχουν ετοιμαστεί για εσώρουχα, κάλτσες και μαγιό. 

Η Lauren Thierry, μαζί με τους Jim Watkins (Τζίμ Γουότκινς) και Eric Solomon (Έρικ Σόλομον) είναι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ ''Autism Every Day'' (2006).


Πηγή: http://www.independencedayclothing.com/

Mετάφραση - Eπιμέλεια: Νίκος Παγίδας (εργοθεραπευτής, μέλος της ομάδας του nevronas.gr)
 

06/12/2016